Vaak worden lijngrafieken in Power BI gebruikt om je cijfers per maand of per week, uitgesplitst per jaar te laten zien. Zo kan je gemakkelijk zien wat de resultaten van dezelfde periode in de voorgaande jaren waren. Een voorbeeld van zo’n lijngrafiek zie je hieronder:

Lijngrafiek PowerBI

Een grafiek als deze kan veel informatie laten zien. Zo zie je dat je er een bepaald seizoenspatroon zit op twee specifieke momenten in het jaar; en ook in het einde van het jaar zie je een kleine stijging terugkomen ten opzichte van de weken ervoor.

Nadeel: Het is lastig te zeggen of 2022 YTD beter is dan de voorgaande jaren. De lijngrafiek hierboven is redelijk “volatiel” en dat maakt het lastig leesbaar om een YTD vergelijking te maken van de verschillende jaren.

Om dit beter inzichtelijk te maken kan je een tweede lijngrafiek maken die de omzet cumulatief berekent over de voorgaande periodes. Cumulatief betekent dat je in week 1, alleen de omzet van week 1 meeneemt. In week 2 neem je de omzet mee van week 1 én die van week 2. In week drie de omzet van week 1, 2, én 3, enzovoort. Wanneer je dezelfde omzet cijfers in een cumulatieve grafiek zet, krijg je de volgende inzichten:

Cumulatieve omzet PowerBI

Hieruit zie je dat de omzet van 2022 en 2021 tot week 10 erg gelijk waren. Daarna begint er echter een verschil te ontstaan, waarbij de omzet in 2021 steeds verder groeit ten opzichte van 2022. Echter is de omzet in 2022 nog steeds hoger dan 2020 en 2019. Wat precies de reden is dat de omzet van 2022 achterloopt op 2021 is aan de financieel analist om dat uit te zoeken. Heeft de oorlog in Oekraïne hier misschien mee te maken?

Formule om een cumulatief resultaat te berekenen in Power BI.

De #DAX formule om een cumulatief totaal te berekenen is net iets complexer dan de formule voor het berekenen van de omzet. Beide formules zijn een meting .

De formule voor het berekenen van de omzet:

Omzet = SUM ( FactSalesData[TurnoverAmount] )

De formule voor het berekenen van de cumulatieve omzet:

Omzet Cumulative =
  CALCULATE (
    [Omzet],
    FILTER (
      ALL(DimDate),
      DimDate[WeekNumber] <= MAX ( DimDate[WeekNumber]) && 
      DimDate[Year ISO] == MAX (DimDate[Year ISO]) 
    )
  )

Zorg ervoor dat er een relatie ligt tussen een datum tabel en de FactSalesData tabel.

Cumulatief voor andere metingen te gebruiken.

Deze principes zijn natuurlijk niet alleen voor omzet te gebruiken. Je zou hiermee ook het cumulatief winst/verlies kunnen berekenen, het cumulatief aantal producten die je verkoopt, het aantal medewerkers die in je bedrijf werken, en nog veel meer.

Hulp nodig bij het opzetten van cumulatieve formules voor jouw Power BI dashboards?

Neem contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *