Om je bedrijf te managen zijn je data en cijfers ongelofelijk belangrijk. Je cijfers analyseer en presenteer je in rapportages, vanuit rapportages krijg je inzichten en op basis van inzichten maak je beslissingen. 

Je beslissingen bepalen of je bedrijf uiteindelijk succesvol wordt of niet. Niet de markt, niet de overheid en niet je concurrenten. Jouw beslissingen.

Om goede beslissingen te kunnen maken ben je waarschijnlijk iedere maand weer uren kwijt om al je data en cijfers in een Excel bestand te gieten. Iedere maand weer hetzelfde trucje: data verzamelen, samenvoegen, formules typen, alles updaten en dan pas beginnen met analyseren. 

Als ondernemer of manager, wil jij toch altijd succesvol kunnen sturen op je cijfers?

Altijd kunnen sturen betekent dat je op ieder moment inzichten hebt om belangrijke beslissingen te kunnen maken, niet wanneer je Excel analyse eindelijk af is… 

Altijd kunnen sturen betekent ook dat je je beslissingen kan maken onderbouwd met data, in plaats van je onderbuikgevoel. Dat zorgt voor meer rust en vertrouwen in plaats van twijfel en stress.

Is Excel dan helemaal waardeloos? 

Nee, Excel is de perfecte oplossing om eenmalige (kleine) adhoc analyses te maken, het opstellen van budgetten of  voor het berekenen van prijzen. Maar rapporteren in Excel is ontzettend foutgevoelig, tijdrovend en bestanden zijn niet goed beveiligd.

Geen goeie oplossing om dit te gebruiken als middel om je bedrijf te sturen. Slimmer rapporteren is dus belangrijk maar hoe pak je dit aan? 

Actueel dashboard

Een actueel dashboard maakt het maken van moeilijke beslissingen makkelijker, omdat je op ieder moment van de dag de meest recente inzichten hebt. Je bent dan altijd geïnformeerd, en kan dus sneller reageren op onverwachte situaties. 

Ook in het dagelijks leven sturen we op dashboards; denk aan het dashboard van je auto. Het geeft aan hoe hard je rijdt, hoeveel kilometer je nog kan rijden, hoeveel je totaal hebt afgelegd, wat de route naar je bestemming is, of je banden op spanning zijn en wanneer je weer naar de garage moet.

Stel je had geen dashboard. Hoe frustrerend zou het zijn om niet te weten hoever je nog kan rijden tot je tank/batterij leeg is? Kan je nog maar 10km rijden, 100 of misschien wel 500 kilometer? 

Als je dat niet zou weten, dan zou je continue in onzekerheid zitten en moet je vaker stoppen om handmatig te checken of je nog wel genoeg brandstof hebt. Rij je te ver door en kom je zonder te zitten, dan is de hele trip een ramp. 

Al die onzekerheid en frustratie, terwijl alle andere bestuurders gewoon door kunnen rijden, dankzij hun dashboard die ze actueel van informatie voorziet.

Gelukkig heeft iedere auto tegenwoordig een mooi dashboard (de ene wat uitgebreider dan de andere), maar niet ieder bedrijf heeft een dashboard die ze inzichten geeft. 

Dashboard voor ieder bedrijf

Ik geloof erin dat een dashboard voor ieder bedrijf relevant is. Als ondernemer wil je niet wachten tot jouw medewerkers het Excel bestand hebben bijgewerkt.

Je wilt de actuele data op het moment dat je het nodig hebt. Tijd is geld en dus is het tijd voor slimmere rapportages. Want waarom nog dagenlang wachten op Excel rapportages als je kan rapporteren in realtime analyses?

Op de volgende pagina leg ik uit wat de voordelen zijn en hoe jij deze voordelen kan gebruiken om altijd succesvol beslissingen te kunnen maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *