Je hebt de term datawarehouse vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat is een datawarehouse precies, hoe wordt het gebruikt en wat zijn de voordelen? In dit artikel delen we alles wat je moet weten op dit gebied.

Wat is een datawarehouse?

Een datawarehouse (vaak afgekort als DW of DWH), is een gecentraliseerde “data opslagplaats” die verschillende bronnen kan integreren. Het biedt een omgeving die losstaat van de operationele systemen (denk bijvoorbeeld aan je boekhoudsysteem). Hierdoor zal je de operationele systemen niet zal belasten met het ophalen van de data.

In wezen helpt een datawarehouse bij het oplossen van de vraag om je gegevens snel en efficiënt uit je systemen te halen. Na succesvolle implementatie van een datawarehouse zal de organisatie tal van verbeteringen en positieve winsten zien.

Hoe wordt een datawarehouse gebruikt?

De illustratie hieronder laat het eigenlijk al zien. Het datawarehouse wordt tussen de transactie/operationele systemen gezet. Vervolgens zullen alle rapportages verbinding maken met het datawarehouse. Zoals je ziet staat alle informatie gecentraliseerd opgeslagen, en dit brengt grote voordelen met zich mee. Wat precies die voordelen, lees je hieronder.

Overzicht wat een datawarehouse is.

Wat zijn de voordelen van een datawarehouse?

In een eerdere paragraaf schreven we al dat de organisatie na het implementeren tal van verbeteringen en positieve winsten zal zien. Maar waar komen deze positieve winsten precies vandaan? Hieronder lees je 5 grote voordelen die datawarehouses met zich mee brengen.

Voordeel 1: Meer uit je bedrijfsinformatie halen.

Betere inzichten kunnen worden gecreëerd door een betere toegang tot informatie. Managers hoeven geen belangrijke beslissingen meer te nemen op basis van beperkte data en hun eigen “onderbuikgevoelens”. Als organisatie wil je dat de koers van de belangrijke beslissingen gebaseerd wordt op geloofwaardige feiten en actuele data. Door deze data in een datawarehouse te zetten, heb je één plek waar deze informatie vandaan komt.

Voordeel 2: Betere systeem en query prestaties.

Naast het feit dat een datawarehouse in staat is om grote hoeveelheden data op te slaan, is deze ook nog eens erg snel met het ophalen van deze data. Transactiesystemen (bijvoorbeeld je boekhoud- of ERP pakket) zijn vaak niet gebouwd om grote hoeveelheden data door te sturen naar je BI applicatie. Je systeem kan overbelast raken als je dit wel zou doen. Door hier een datawarehouse tussen te zetten, voorkom je dat je systemen overbelast zullen raken en beschik je dus sneller over je data.

Voordeel 3: Ontsluit data uit meerdere bronnen.

Veel organisaties hebben meerdere systemen voor verschillende afdelingen. Zo heeft HR haar salarissysteem, Finance het boekhoudpakket en de afdeling Verkoop hun eigen CRM applicatie. Wanneer je de data uit deze verschillende bronnen samenvoegt, ontstaan er krachtige combinaties. Een datawarehouse is instaat om meerdere koppelingen met je verschillende systemen te leggen en al deze gegevens op één plek vast te leggen.

Omdat de gegevens op één plek worden vastgelegd, heb je één waarheid waarop je alle rapporten in de organisatie kan afstemmen. Zo voorkom je dat er verschillen in rapportages gaan ontstaan (die weer extra vragen oproepen) omdat er een verbinding wordt gelegd tussen verschillende systemen en er dus meerdere “waarheden” zijn.

Voordeel 4: Historische intelligentie.

Datawarehouses bevatten over het algemeen vele jaren aan gegevens die niet zomaar kunnen worden opgeslagen of waar niet over gerapporteerd kan worden vanuit het transactiesysteem. Transactiesystemen kunnen doorgaans maar een beperkte hoeveelheid historische informatie tonen.

Een datawarehouse, daarentegen, is in staat om grote hoeveelheden data op te slaan en te tonen, wat er weer voor zorgt dat je meer geavanceerde business intelligence rapporten kan maken. Zo kunnen er trends van meerdere jaren worden getoond, die onzichtbaar waren gebleven zonder deze oplossing.

Voordeel 5: Real-time overzicht

Door je datawarehouse te koppelen aan je transactiesystemen kan je frequent op gewenste momenten van de dag de data automatisch laten synchroniseren. Hierdoor heb je altijd een real-time overzicht waarin je de meest recente wijzigingen in je rapport zal hebben. Zo voorkom je dat je rapportages verouderd en achterhaald raken.

Een datawarehouse voor jouw organisatie implementeren?

Ben jij ook al overtuigd van de voordelen? Dan wil jij vast ook een datawarehouse implementeren, want dan ga jij die voordelen zelf ook ervaren.

WegMetExcel helpt bedrijven om minder afhankelijk te worden van die vele losse Excel bestanden en je rapportages beter te maken. Een van de slimme en duurzame oplossingen, die wij graag implementeren, is het opzetten van zo’n datawarehouse in combinatie met een BI applicatie, zoals Power BI. Geen idee hoe je zo’n datawarehouse zelf opzet? Neem vrijblijvend contact met ons op, om deze mooie kans ook voor jouw bedrijf te realiseren.

Plan hier direct een gratis meeting in!
Vond je dit interessant?

Dan vind je mijn e-mails vast ook interessant. Iedere maand een tip over hoe je sneller inzichten uit je data haalt, hoe je de juiste KPI's opstelt, kostbare tijd bespaart en meer.

Speciaal voor managers en ondernemers die slimmer willen werken. 

* Je kan je altijd met één klik afmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *